Fyysinen kunto on yksi tämän hetken teemoista. Sitä mitataan, siitä keskustellaan ja sitä parannetaan. Valitettavan usein ei kuitenkaan nähdä metsää puilta. Käyn nyt hieman omia ajatuksiani läpi siitä mitä asioita tulisi ottaa huomioon fyysisen kunnon tiimoilta. Fyysinen kunto eli nykyisin ehkä paremminkin terveyskunto jaetaan neljään isompaan alueeseen. Näitä ovat kestävyyskunto, tuki- ja liikuntaelimistön kunto, liikehallinta eli motorinen kunto ja kehon koostumus.
Kun lähdetään miettimään mikä laji tai liikunta parantaisi näitä kaikkia ominaisuuksia parhaiten, mieleeni tulee kyllä muutamia lajeja. Mutta se ei ole nyt päämääräni. Tärkeää on oivaltaa että myös nuo yllä olevat alueet jaetaan eri osa-alueisiin. Nyt aletaankin pääsemään jo sille tasolle että yhtä lajia ei oikestaan enää ole, joka kattaisi neljän alueen osa-alueet. Siksi keskustelu mikä laji kuntoiluun on paras, on turha.
Kyse on siis pitkälti siitä mitä sinä itse näet sinulle tärkeänä. Kehon koostumukseen voit vaikuttaa liikunnan avulla, mutta ruokavalio on siis kuitenkin tärkeämpi tekijä. Motorista kuntoasi voit harjoittaa parhaiten palloilulajeissa, tanssimalla, itsepuolustuslajeissa, ratsastamalla, jumppaamalla tai esimerkiksi lasketellen tai luistellen. Kuten huomaat, jokainen noista lajeista kehittää sinua hieman eri lailla.
Tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa voit harjoittaa kuntosalilla, jumpissa, kuntopiirillä tai vaikkapa pilateksella. Mutta sinun on ymmärrettävä että lihasvoima, lihaskestävyys ja liikkuvuus tarkoittavat kuitenkin hyvin erilaista harjoittelua. Siihen kun yhdistät vielä nopeusvoiman joka on osaksi myös motorisen kunnon edellytyksiä, on lajin valintasi haastava.
Kestävyys joka on siis yksi fyysisen kunnon osa-alueista, jaetaan peruskestävyyteen, vauhtikestävyyteen, maksimikestävyyteen ja nopeuskestävyyteen. Eli pelkkä tasainen lenkkeily ei kehitä kuin yhtä kestävyyden osa-aluetta, peruskestävyyttä.
Idea tälle alustukselle oli tehdä asiaa selkeämmäksi niin urheilijoille kuin kuntoilijoillekin. Kun kilpailet jossain lajissa, tulee sinun parantaa monia eri asioita saavuttaaksesi parhaan lopputuloksen. MUTTA tee se siten että se palvelee lajiasi eikä pelkästään ominaisuuttasi. Selvennän: minusta voimaharjoituksen tarkoituksena juoksijalla on antaa voimaa juoksemiseen eikä se suoraan tarkoita jalkakyykky ennätyksen parantamista. Jos taas lajisi on jalkakyykky niin silloin se nimenomaan tarkoittaa sitä.
Tästä esitelmästä on apua myös sen asian tajuamiseen josta olen jo puhunut useasti. Ei se mitä teet ole niin tärkeää vaan se miten teet. Eli voit lenkeilylläsi parantaa kyllä kestävyyskuntoasi mutta samalla tuhota esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön kunnon. Jättämällä liikkuvuus ja lihashuollolliset harjoitukset välistä. Kun luet ja ajattelet oikein tarkasti, huomaat kyllä parannettavia asioita omasta toiminnastasi. Mutta täydellisyyteen pyrkiminen ei päämäärä. Päämäärä on mennä oikeaan suuntaan.
Yhtä asiaa kuitenkin toivon ennenkaikkea. Vaikka harrastaisit vain yhtä lajia, niin keskity. Kun teet jotain itsellesi, yritä tehdä se mitä teet, oikein. Jotta kehosi voisi kiittää sinua.